inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Ateliere de vara la Muzeul Taranului Roman

0 Comentarii

Ateliere de vara
1 – 31 iulie 2015
Muzeul Național al Țăranului Român




Luna lui Cuptor o petrecem la Muzeul Național al Țăranului Român în „focurile creativității”, dar într-o atmosferă prietenos-răcoroasă cu ateliere de tot felul pentru copii de la 5 la 15, 16, 17 ani, poate și mai mult.


Atelierele pot fi găsite-văzute pe site-ul Muzeului Țăranului sau pe blogul atelieruldecreativitate.blogspot.ro, cu informațiile aferente. Să le mai spunem o dată? Povești inventate și jucate, desen, pictură, colaj textil, muzică, pictură cu flori și mirodenii, hârtie manuală, croit, țesut, cusut, pictură pe sticlă sau atelier de tipărit. De la 10.30 până pe la 13.30, că pe urmă e prea cald.


 
 

Desen în sălile muzeului, pictură pe diverse suporturi și colaj textil cu Ruxandra Grigorescu


Teme: memoria – primele amintiri, amintiri din copilărie, schimb de amintiri, care este prima poveste pe care v-o amintiţi, ce ne amintim, ce uităm, cum am fi fără memorie; casa ţărănească – proiecte de arhitectură şi design interior, istorii de case (adevărate sau inventate), cum ar fi să moştenim o casă, ce casă ne-am cumpăra, ce casă am vinde, casa goală, casa plină, casa de oaspeţi, protectori ai casei, poveşti din vacanţă, grădina de patru anotimpuri, fereastra spre grădină, costumul şi ţesăturile din casă, cusături pentru casă, timp și calendar, sărbători – sărbătoriri.


Pentru maxim 10 copii de la 5 ani.
 

Povești inventate și jucate cu Raluca Oprea-Minoiu


Prima dată ne vom împrieteni, ne vom cunoaște și ne vom pune puțin corpul la treabă, folosind jocul. Și vocea va face parte din corpul și joaca noastră. Apoi ne vom odihni ascultând o poveste. Când vom descoperi ce personaj ne place mai tare și mai tare, vom porni în a-i da viață, în felul nostru: vom construi o păpușă de mână și-i vom da și glas și emoție. Apoi, dacă tot a început să ne placă să lucrăm împreună, vom aduce toate personajele la un loc și vom (re)compune povestea noastră. Pentru a face toate acestea – jucat, ascultat, cusut cu ace adevărate, lipit, decupat, inventat, vorbit, emoționat și iarăși jucat – avem nevoie de două întâlniri.


Pentru maxim 10 copii de la 6 ani.
 

Poveşti cu urechi – atelierul lui Călin Torsan și invitatul lui, Sașa Liviu Stoianovici


Experienţa de muzicant şi bucuria de a împărtăşi copiilor câte ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii ţărăneşti, m-au făcut să coagulez mai multe idei în programul cursului Poveşti cu urechi. Este un periplu subiectiv, concret – folosesc exemplificări muzicale, colaborări cu alţi instrumentişti, ori măcar audiţii şi sugestii de audiţie –, prin lumea sunetelor tradiţionale. Întotdeauna, analiza comparată a similitudinilor urbane este o prioritate pentru mine, una menită să apropie informaţiile de limbajul copilăriei actuale. Cursul conţine informaţii organologice, poveşti despre vestiţi lăutari, paralele cu muzicile altor popoare şi citate din literatura destinată copiilor, unele referindu-se strict la universul sonor.


Pentru maxim 10 copii de la 10 la 14 ani
 

Pictură cu flori și mirodenii cu Andreea Botezan


Cum ar fi să pictăm cu flori? Dar cu frunze sau cafea? Atelierul începe cu un mic traseu în curtea muzeului, de unde adunăm câteva plante și doi grăunți de pământ. În sala de lucru aranjăm această recoltă împreună cu alte flori și mirodenii. Nu vor lipsi scorțișoara, curry-ul, boiaua dulce, ceaiul negru, curcuma sau șofranul. Culori delicate, mirosuri exotice ne vor inspira la nașterea primelor desene pe hârtie. Este un atelier-laborator în care accentul cade mai mult pe calitatea culorilor și pe căutare-descoperire și mai puțin pe caracterul descriptiv al desenelor realizate. Mici și mari, curioși, iubitori ai mirodeniilor orientale sunt bineveniți!


Pentru maxim 10 copii de la 6 ani.
 

Atelier de tipărit cu Andreea Botezan


Imprimatul este o „urmă“ lăsată cu mâna, cu un obiect, cu ceva prelucrat, fie că e vorba de simple ștampile din radiere sau linogravură, fie cu o tehnică mai elaborată cum ar fi gravura pe plăcuța de cupru. Materiale diferite ne stau la dispoziție: hârtie transparentă sau colorată, hârtie subțire de orez, hârtie cu inserții de plante, hârtie de copt, hârtie făcută manual. Presa cu manivelă ne ajută să transferăm mai bine pe hârtie modelul lucrat pe matriță. Cu matrița realizată se pot tipări mai multe lucrări care vor fi apoi semnate de autori și prezentate într-o expoziție inedită.


Pentru maxim 10 copii de la 6 ani.
 

Croit, țesut şi cusut cu Lidia Stareş


În atelierul de croit, țesut și cusut învățăm cât se poate despre fire și țesături și din ce se obțin firele, culorile și rostul lor. Ne întâlnim cu diferite materiale și aflăm pentru ce sunt bune spre folosință, cum se alătură două sau mai multe materiale și pe ce criterii; cum se comportă materialele textile. Croim după tipare tradiționale și împodobim piesele de îmbrăcăminte obținute. Învățăm să țesem la războiul orizontal și la cel vertical. Aflăm cum se alătură culorile și descifrăm motivele tradiționale. Cine este interesat de probleme tehnice, poate afla cum ajung lâna, inul și cânepa sub formă de fire sau despre colorarea/vopsitul natural al acestora.


Pentru maxim 8 copii de la 6 ani.


 

Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu


Pictura pe sticlă, pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnică veche ce, odată învățată, te poate înnoi. Nu numai pe tine, ci și pe cei pe care-i iubești. Țăranul român a început să picteze icoane pe sticlă după ce bisericile au fost golite de stăpânitor. El a reprodus din amintire și din izvoade colportate curajos într-un spațiu tensionat de mândria de a fi așa și nu altfel. Nicula, Scheii Brașovului. Locuri pline. La acest atelier încercăm să ne aducem aminte, să ținem aproape o lume. O lume sfârșită de timp, dar plină de ziceri. Zicem și zugrăvim sfinți, balauri, zmei triști, babe, frunze, ierburi dulci și jucării bune de visat.


Pentru maxim 6 copii de la 7 ani.
 

Atelier de hârtie manuală cu Răzvan Supuran


Hai să înveți să faci hârtie manuală! Într-un loc cu zâmbet și liniște. Un gest ecologic și cultural care se prinde firesc în pașii copilăriei. Deșeul de hârtie se mărunțește, se îmbăiază, se toacă, se combină cu apă. Rezultă pasta de hârtie. Se scoate cu sita, se așterne pe pânză, se presează, se întinde, se usucă. Se întâmplă magia și se obține o nouă hârtie. Atelierele pot fi la nivel de începător, unde pot să participe copii începând cu vârsta de 5 ani. Părinții pot fi simpli privitori sau cursanți, cot la cot cu cei mici. Dacă există curiozitate și dorință, cursurile pot fi continuate cu incursiuni în lumea tiparului manual și a legătoriei manuale, finalizându-se cu o carte-obiect. Jocul facerii se schimbă săptămânal prin elementele care vor intra în hârtie: fire de iarbă, frunze, petale, flori, cafea, nisip, condimente, pânză de sac.


Pentru maxim 15 copii de la 5 ani.


 
Program
 
Luni

10.00 – 11.30          Atelier pentru Fundații cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 96 59


 
Marți

10.00 – 11.30          Desen în sălile muzeului cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 9659


12.00 – 13.30          Pictură cu flori și mirodenii cu Andreea Botezan; înscrieri la telefon: 0744 685 075


 
Miercuri

10.00 – 11.30          Pictură pe diverse suporturi cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 96 59


10.00 – 12.00          Atelier de hârtie manuală cu Răzvan Supuran; înscrieri la telefon: 0728 516 800


10.00 – 12.00          Croit, țesut, cusut cu Lidia Stareș; înscrieri la telefon: 0722 798 284


12.00 – 13.30          Atelier de tipărit cu Andreea Botezan; înscrieri la telefon: 0744 685 075


 
Joi

10.00 – 11.30          Colaj textil cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 96 59


10.00 – 12.00          Croit, țesut, cusut cu Lidia Stareș; înscrieri la telefon: 0722 798 284


12.00 – 13.30          Povești inventate și jucate (întâlnirea I) cu Raluca Oprea-Minoiu; înscrieri la telefon: 021 317 96 61 + tasta 5


 
Vineri

10.00 - 11.30           Povești inventate și jucate (întâlnirea II) cu Raluca Oprea-Minoiu; înscrieri la telefon: 021 317 96 61 + tasta 5


12.00 - 13.00           Povești cu urechi, atelierul lui Călin Torsan; înscrieri la telefon: 021 317 96 59


 
Sâmbătă

10.30 - 12.00           Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu; înscrieri la telefon: 0726 237 376


Taxa pentru o participare la oricare dintre atelierele pentru copii este de 15 lei și se va plăti la intrarea din Kiseleff, numărul 3, la începutul fiecărui atelier.


 

Atelierele de vară fac parte din programul Atelierului de Creativitate de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, RFI, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, LiterNet.ro, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue.net, artLine.ro, artactmagazine.ro, decosieco.ro, dacicool.ro, inparc.ro, comunicatedepresa.ro, Media IQ


Iunie 2015
Bucuresti


Voteaza


Pe acelasi subiect: mirodenii
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Bregovic, simbure de scandal

Concertele din Capitala Culturala Europeana nu se lasa numai cu distractie si voie buna, ci si cu procese. Casa de Cultura a municipiului si Asociatia Ordinul Cavalerilor de Sibiu au fost actionate in ...

Altfel, despre ASTRA Film Fest

Afişe cu albastru şi roşu-portocoliu iţi fac cu ochiul de peste tot şi te anunţă că te numeri printre cei aşteptaţi la ASTRA Film Fest. Aşa că dacă te mană curiozitatea poţi să dai o ...

Centenar Nicolae Grigorescu

COMEMORARE. Biblioteca Academiei Romane va organiza astazi o expozitie si o serie de evocari pentru comemorarea a o suta de ani de la moartea pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907).O expozitie ...

Biblioteca judeţeană din Sfântu Gheorghe a arborat drapel îndoliat în memoria scriitorului Domokos Geza

Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe a arborat drapelul îndoliat în memoria scriitorului Domokos Geza, care a încetat marţi din viaţă, la vârsta de 79 de ani. Conducerea instituţiei a ...

Ziua cartii si a bibliotecarului la Ipotesti
Ziua cartii si a bibliotecarului la Ipotesti

Centrul National de Studii "Mihai Eminescu" organizeaza vineri, 23 aprilie 2010, o serie de manifestari dedicate Zilei Mondiale a Cartii si Zilei Nationale a Bibliotecarului la Ipotesti, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline