inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Asasinarea poeziei

0 Comentarii
Sinistru titlu si cu ciudate rezonante dar… despre asta e vorba. Sa urmarim concluzia: `Spectacolul dramatic al asasinarii poeziei prin anihilarea intimitatii, inefabilului, subiectivitatii, visarii, dezabuzarii, frumosului inalt, uratului cras si a altor sentimente, stari si ipostaze care tin de complexitatea persoanei poetice si de autonomia esteticului…".



Acest spectacol il urmarim in noua carte a Anei Selejan. Domnia sa este un istoric literar cu program, defrisand metru cu metru noi spatii dintr-o arie de cercetare bine determinata: literatura in totalitarism (cum se numeste un ciclu de sase volume). Acum s-a concentrat asupra poeziei dintre anii 1944-19481. Studiul pune, implicit, si o chestiune teoretica: avem de-a face cu siguranta cu cea mai scurta perioada literara din istoria noastra (si nu numai), de numai trei ani.



Demonstratia este convingatoare, nu este un decupaj artificial, ci unul perfect justificat de evolutia ideologica, politica si, implicit, estetica din aceasta perioada `de tranzitie" in sensul cel mai autentic al cuvantului. In nici o alta epoca timpul nu a fost mai compactat, schimbarile mai radicale si mai rapide. Intervalul acesta de trecere are o identitate conturata. O epoca tipic ambigua, in care `vechiul" si `noul" se ciocnesc, o vreme persista iluzia ca armele sunt egale, pentru a se vadi repede ca asasinatul este aproape, atent pregatit dupa incercuirea prealabila.



Pare la suprafata o confruntare de idei, estetica sau chiar politica, doar ca una dintre parti are in spate regimente de tancuri si o redutabila politie politica. Comentand tot aici, pe la inceputul acestui an, volumul Tradarea intelectualilor, insistam asupra criticii ideologice pe care o practica foarte nuantat autoarea. Acest nou studiu ne arata in plus nu numai un istoric literar si al ideilor extrem de minutios, ci si un critic literar de buna factura.



Avand de prezentat fugitiv texte poetice autentice, dar si unele mediocre ori de-a dreptul sinistre, gaseste mereu formula succinta si expresiva de a le caracteriza. Istoricul literar face o foarte utila operatie de ordonare, prin care vizualizeaza liniile de forta dupa care s-a grupat materia lirica in aceasta teribila perioada. O dificultate practica tine de faptul ca multe volume sunt intruvabile chiar in marile biblioteci, antologiile sau reeditarile ulterioare neretinand unele poeme sau schimbandu-le in functie de schimbarile politice. Ceea ce falsifica uneori substantial fotografia de la finis. O alta parte importanta a materialului este de gasit, fireste, in presa vremii. Inclusiv marile batalii ideologice pe care autoarea le-a prezentat in celelalte volume si pe fundalul carora proiecteaza acum transfigurarea/desfigurarea poeziei.



Astfel, un prim capitol este dedicat ultimelor focuri bengale ale suprarealismului interbelic. Gherasim Luca, D. Trost, Virgil Teodorescu, Paul Paun, Gellu Naum sunt cei care publica volume in trieniul in discutie. Fireste ca va fi invocata, de mai multe ori pe parcursul volumului, convertirea acestor poeti la poezia propagandistica ce va ocupa practic integral scena, incepand din 1948. Pe tot parcursul cercetarii, autoarea apeleaza la o urmarire atenta a receptarii, fara de care nu putem intelege nimic din atmosfera epocii.



In 1946, G. Bacovia publica Stante burgheze, volum aparut in context omagial. Un articol precum cel din Natiunea, prin care G. Calinescu incerca sa salveze prin cunoscutele-i sofisme poezia bacoviana de acuzele de modernism, deprimism si decadentism, aratand ca el `a exprimat deznadejdea muncitorului intr-o vreme cand acesta era incarcerat si impuscat (…) indignarea pentru guvernele politicianiste care n-au ingrijit de starea sanitara si edilitara a cartierelor muncitoresti…" arata cum putea fi ucisa poezia sub pretextul de a o apara. Un spatiu amplu este dedicat Cercului Literar, respectiv resurectiei baladescului.



Din 1945, apar cele opt numere ale revistei cercului. Un grup de scriitori cu `doxa nemteasca", de o excelenta calitate intelectuala, o revista de altitudine a ideilor, aparute din pacate intr-un foarte neprielnic moment istoric. Caci acuzele de formalism estetic si cantonare a inspiratiei in zone revolute, de evazionism, apar de indata. Interesant stilistic in aceste `note" acuzatoare este caracterul lor de implicita delatiune, ai senzatia, citindu-le, nu ca asisti la un act de critica : oricat de rebarbativ : ci la o nedisimulata atentionare a unor `foruri abilitate" sa ia direct masurile administrativ-punitive necesare.



Cel mai important filon poetic inca puternic in epoca este, fireste, modernismul. Autoarea noteaza cu dreptate ca tema evadarii din realitate capata o frecventa neobisnuita. Sa ne mai intrebam de ce? Ea inventariaza cam douazeci de poeti care publica in acest rastimp sub pecetea esteticii moderniste. Prezinta astfel plachetele premiate de Fundatia Regala in 1945 si 1946, apartinand lui Constant Tonegaru, Mircea Popovici, Mihail Crama. Sa notez detaliul amintit de cercetatoare, ca pe coperta, vinieta, pe care era notata Editura Fundatia regala pentru literatura si arta, este acoperita cu o banda alba, lipita, cu textul: Editura pentru Literatura si Arta. Pe atunci, Orwell isi scria celebru-i volum de neagra anticipatie.



Mai sunt afiliate esteticii moderniste plachetele semnate de Sanda Movila, Alexandru Lungu, Corneliu Belciugateanu, Ben Corlaciu, Dimitrie Stelaru si alte nume, unele azi uitate. Un capitol special este dedicat lui `Tudor Arghezi sau modernismul(ui) decapitat". In anul 1947 aparea volumul `Una suta una poeme". Prilej si pentru o succinta critica a editiilor, intrucat poemul Aci, la noi apare abia in editia din 2000, iar posteritatea editoriala argheziana este extrem de confuza. `Nici un volum arghezian nu dezvaluie, intr-o masura estetica atat de elocventa, impactul constiintei cu istoria, cu problemele grave ale contemporaneitatii", conchide autoarea. Comentariul lui Sorin Toma va avea, cum se stie, rolul nu numai de a-l desfiinta pe Arghezi, ci va bate mult mai departe, tintind sa ingroape, spune Ana Selejan, pentru aproape doua decenii, orice adiere de modernism literar.



Abia din a doua jumatate a cartii intram in acel lazaret de versuri al poeziei `sociale", `agitatorice", `mobilizatoare", `partinice" samd. Incurajata de poeti deja afirmati: Geo Dumitrescu, Eugen Jebeleanu, Radu Boureanu, Ştefan Roll, Dan Petrasincu, Zaharia Stancu, Cicerone Theodorescu, M.R. Paraschivescu, Mihnea Gheorghiu, sprijinita de scriitori cunoscuti: G. Calinescu, M. Sadoveanu, Cezar Petrescu, Mihail Ralea, dar si de noua falanga ideologica: Traian Şelmaru, N. Moraru, Ovid. S. Crohmalniceanu, Paul Georgescu, Silvian Iosifescu, Ion Vitner, Mihail Petroveanu… Cei mai detestabili sunt `convertitii": Sasa Pana (cel care a folosit pentru prima data termenul de realism socialist, ni se spune), Eugen Jebeleanu, Aurel Baranga, Marcel Breslasu, Sanda Movila. Sunt si 13 debutanti sub aceeasi stea intunecata, ale caror nume nu le mai amintesc din lipsa de spatiu. Dar si `consacratii": Ion Caraion, Dumitru Corbea, Geo Dumitrescu. Volumul se incheie cu o binevenita antologie din care cei care n-au fost obligati sa invete pentru serbarile scolare asemenea texte isi pot face o idee. Autoarea nu este interesata decat in subsidiar de structurile retorice (extrem de rudimentare, de altfel), analizate de Eugen Negrici de pilda. Sensul demonstratiei sale arata cat de vana si finalmente falsificatoare este perspectiva celor care isi inchipuie ca pot analiza aceasta perioada din cultura noastra decontextualizand-o ideologic. Eforturile tocmai de a preciza pana la nuanta aceste contexte sunt meritul principal al acribiei doamnei Ana Selejan.



Am omis din aceasta cronica mobilul asasinatului si autorul. Nu se facea, desigur, sa fie divulgate. Las cititorului satisfactia descoperirii…

1 Ana Selejan, Poezia romaneasca in tranzitie (1994-1948), ed. Cartea Romaneasca, 2007

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Biblioteca Academiei Romane organizeaza Noaptea Portilor Deschise
Biblioteca Academiei Romane organizeaza Noaptea Portilor Deschise

Sambata, 06 octombrie 2012, Biblioteca Academiei Romane organizeaza intre orele 18,00-01,00, Noaptea Portilor Deschise , cu prilejul implinirii a 145 de ani de la infiintare. Deschiderea festiva va ...

Centrul istoric al orasului Timisoara va fi reabilitat
Centrul istoric al orasului Timisoara va fi reabilitat

Municipalitatea Timisoara isi propune ca pana in anul 2014 sa finalizeze reabilitarea centrului istoric al orasului. In proiect sunt incluse Piata Unirii, Piata Libertatii, Sfantul Gheorghe si strazi ...

Lansarea DVD ului George Manu Rectorul din Zarca Aiudului
Lansarea DVD-ului George Manu - Rectorul din Zarca Aiudului

Binecunoscutul regizor Nicolae Margineanu lanseaza luni , 18 noiembrie 2013 , ora 18:30 , documentarul George Manu – Rectorul din Zarca Aiudului la Muzeul National al Taranului Roman, Studioul ...

Simpozion Rugul Aprins marturisire si rugaciune in temnitele comuniste 17 18 noiembrie
Simpozion: "Rugul Aprins", marturisire si rugaciune in temnitele comuniste, 17-18 noiembrie

100 de ani de la nasterea Arhimandritului Sofian Boghiu 50 de ani de la trecerea la cele vesnice a Ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor 17-18 Noiembrie 2012 Biblioteca Sfantului Sinod Sala Conon, ...

S-a elucidat misterul genialelor tablouri impresioniste ale lui Monet

Tablourile cu nuferi, cu efecte de estompare si incetosare, pictate de Monet la casa sa din Giverny, considerate unele dintre cele mai reusite lucrari de arta impresionista, ar putea fi rezultatul ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline