inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Agora pestrita - Cu kitschul intre dinti

0 Comentarii
Discursul public a facut in multele sale forme cunostinta cu kitschul. Limbajul, formatele tv, site-urile cotidienelor, spoturile publicitare, literatura se adapa din estetica de a minti.

 


Dupa Gilbert Highet, "kitsch" vine de la verbul rusesc "kicitia", care inseamna "a fi arogant, a-si da aere". Concluzia ar fi ca sensul cuvantului "kitsch" e acela de "parada vulgara" si ca el "se aplica oricarui lucru facut cu foarte mult efort si care este intru totul hidos."

 


"Kitschul este un act artistic esuat, cazut in prost-gust sau derizoriu. Pentru a fi cu adevarat vorba de kitsch, e obligatorie intentia estetica. Un scaunel facut dintr-o scandura si patru leaturi poate fi doar banal sau urat. Daca, insa, e si "pictat" cu naiade, zane, munti si norisori, abia atunci e kitsch", considera prof. George Pruteanu.

 


Kitschul ar insemna experienta de imprumut si senzatii contrafacute. Conceptul de kitsch se leaga in mod limpede de imitatie, contrafacere, falsitate si de asa-zisa estetica a amagirii si a autoamagirii. Cu alte cuvinte, kitschul poate fi definit drept o forma estetica de a minti.

 


DOAR O VORBA SA-TI MAI CANT. "Elementele kitsch se regasesc si in limbaj; ele provin fie din sfera snobismului, fie din cea a "dragalasului", a afectarii "finute", fie din cea a grandilocventei, a bombasticismului. Cand cutare vedeta de muzica striga spre o sala intreaga "Va iubesc!", suntem in plin kitsch. Limbajul excesiv impanat cu anglicisme care au corespondent romanesc duce la kitsch. Discutii televizate pretins savante despre moda si haine luneca adesea in kitsch, din cauza lipsei de fond, de competenta, de criterii", e de parere Pruteanu.

 


Altii sustin ca termenul "kitsch" vine de la verbul german "kitschen" care are sensul de "a aduna mizeria de pe strada". Altfel spus, kitsch inseamna toate acele obiecte ieftine, vulgare, sentimentale, de duzina, lipsite de gust, simpatice, adorabile, in mijlocul carora ii place sa traiasca marii majoritati a oamenilor, pentru ca ele ofera un soi de "securitate dulceaga". "Multe emisiuni de divertisment trec masiv prin kitsch, dar trebuie spus ca, efectiv, il depasesc in rau, adica ajung in zona grosolaniei, a trivialitatii. Promoveaza acest tip de discurs cei care cred ca umor si buna-dispozitie inseamna doar agitatie, racnete, poponeturi si decolteuri pana la ombilic. Cand comicul se bazeaza pe strambatura si prosteala, cand gagul degenereaza in circaraie, avem de-a face cu kitschul agresiv, nociv. Unele formate tv sunt de un kitsch insuportabil, de pilda asa-zisele show-reality, in care nu auzi macar o vorba inteligenta si nu vezi decat shopping si fataiala. Altele amesteca mahalagescul cu kitschul, cum ar fi o emisiune cu niste aratari in uniforma", crede Pruteanu.

 


"Kitschul e caracterizat prin sentimentalism ieftin, pretiozitate, prost-gust, superficialitate, lipsa de substanta, dar e definit si ca produs special conceput pentru a fi popular, comercial. In masura in care tabloidele intrunesc aceste calitati, putem vorbi despre kitsch ca despre o marca a tabloidului", opineaza asist. univ. Alex Ulmanu, sustinatorul unui curs de jurnalism on-line, Facultatea de Jurnalism, Univ. Bucuresti.

 


KITSCH LIVRESC. Ieftin sau scump, kitschul este un stil de viata si anume stilul de viata al burgheziei sau al clasei de mijloc. Acesta ii poate atrage deopotriva pe membrii claselor de sus si de jos si, de fapt, poate deveni stilul ideal de viata al intregii societati, se pare cu atat mai mult atunci cand societatea devine din ce in ce mai abundenta si cand tot mai multi oameni au din ce in ce mai mult timp liber.

 


"Un personaj al unui roman de Breban (Bunavestire), Grobei, poate fi numit un om-kitsch. Micul ecran ne serveste cotidian figuri kitsch. Omul-kitsch e un avorton bovaric, un fel de ne-ispravit (la propriu!): el vrea sa "faca frumos" si-i iese miorlait, vrea sa fie subtil si cade-n penibil, incearca sa se bata pe burta cu transcendenta si ajunge la paranoia", spune George Pruteanu. Descoperirea psihologica pe care se bazeaza kitschul este faptul ca aproape orice este legat in mod direct sau indirect de cultura artistica poate fi transformat intr-un obiect destinat consumului imediat, ca orice marfa obisnuita.

 


"In literatura, kitschul nu e nivelul cel mai rau. Kitschul adevarat e "dragalas", "roz", "dulceag", e "liru-liru", e gales si idilic etc., dar nu e nici porcos, nici cinic. Dimpotriva: la acest nivel, adevarul triumfa intotdeauna, dragostea invinge, cei rai o patesc, cei buni sunt rasplatiti s.a.m.d. Adesea, telenovelele au puternice inflexiuni kitsch.

 


PUBLICITAR. "Unele spoturi publicitare mi se par vulgar-brutale (mi-l amintesc pe cel cu juna care spargea o statuie pentru ca nu capata ciocolata) sau bizar-absurde (de te-ntrebi ce are surubelnita cu prefectura), iar cateva, chiar contra-productive, in sensul ca sunt atat de dezagreabile, incat iti provoaca o antipatie pentru produsul respectiv. Kitsch tipic, in reclame, e tonul superlativ (cel mai!, singurul!, unicul!) si tentativa de a instala ideea ca iti poti procura fericire prin obiecte", adauga Pruteanu.

 


MODE DIGITALE Si site-urile ziarelor centrale romanesti au facut cunostinta cu kitschul. "In general, site-urile romanesti pacatuiesc printr-o prea mare incarcare grafica. Multe culori, diverse elemente care incarca pagina, uneori inutil, tot felul de solutii ieftine si spectaculoase pentru unii, gen animatii, text care curge, care bipaie s.a. Problema cu astfel de elemente este ca ele distrag atentia de la continut. "Ultimul trend in materie de presa on-line e interfata simpla. Culorile trebuie sa fie armonioase si nu stridente. Iar culoarea de baza este albul. Toate site-urile serioase de stiri dau stirile pe fond alb.

Site-urile de stiri ale televiziunilor sunt ceva mai colorate, mai agresive, dar, totusi, stirile tot pe fond alb sunt scrise e o regula de lizibilitate. In ultimii ani, site-urile mari de stiri din lume s-au schimbat pentru a se adapta nevoilor utilizatorilor si progreselor tehnice. Un alt trend este adoptarea modelelor de tip web 2.0, adica o implicare cat mai mare a utilizatorului. Asta inseamna bloguri, tot felul de elemente interactive. latimes.com, de exemplu, site-ul ziarului Los Angeles Times, a lansat recent un serviciu care permite utilizatorilor sa publice fotografii pe site", spune Alex Ulmanu. KITSCHUL ON-LINE "Internetul e o lume virtuala care o reflecta pe cea reala. Si care este populata de oameni reali, chiar daca uneori ei isi asuma alte identitati. Pe de alta parte, internetul, tocmai din cauza ca permite asumarea unui alter ego (sau a mai multora), incurajeaza subproductia. Oricine poate publica orice pe internet, oricine se poate intitula jurnalist, de exemplu. Controlul asupra informatiei este minim, posibilitatile de diseminare sunt imense. Asa se face ca exista, de pilda, pseudo-jurnalisti care dau informatii false, scriu nostrii cu doi de i, confunda sapoul cu supratitlul si se cred mari vedete, pentru ca l-au injurat pe Mandruta, iar Mandruta le-a raspuns. Si toate acestea la adapostul unui pseudonim. Asemenea personalitati ale webului, inrudite cu personajele care fac comentarii stupide, agramate si agresive pe forumurile marilor ziare, pot fi considerate kitsch. Ceea ce nu inseamna ca internetul nu ramane un instrument extraordinar de difuzare si colectare a informatei. Pe net, insa, intre calitate si deseu, intre bun-gust si kitsch nu exista, uneori, decat un clic de mouse. Asa cum, in viata reala, intre aceste lucruri nu exista, uneori, decat un pas", e de parere Alex Ulmanu.

 


DESEU ON-LINE
"Personalitati ale webului, inrudite cu personajele care fac comentarii stupide, agramate si agresive pe forumurile marilor ziare, pot fi considerate kitsch. Pe net, intre bun gust si kitsch nu exista, uneori, decat un clic de mouse."
TABLOID
"Kitschul e caracterizat prin sentimentalism ieftin, pretiozitate, prost-gust, superficialitate, dar e definit si ca produs special conceput pentru a fi comercial. Daca tabloidele intrunesc aceste calitati, putem vorbi despre kitsch ca despre o marca a tabloidului".
Alex Ulmanu
asist. univ. PROFIL
"Micul ecran ne serveste cotidian figuri kitsch. Omul-kitsch e un avorton bovaric, un fel de ne-ispravit: el vrea sa faca frumos si-i iese miorlait, vrea sa fie subtil si cade-n penibil".
VORBA DULCE...
"Elementele kitsch se regasite in limbaj provin fie din sfera snobismului, fie din cea a dragalasului, fie din cea a grandilocventei, a bombasticismului. Limbajul excesiv impanat cu anglicismele care au corespondent romanesc duce la kitsch"
George Pruteanu prof.

de Laura Toma
Voteaza


Pe acelasi subiect: Facultatea de Jurnalism | tabloid
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Vladimir Horowitz in fata publicului
Vladimir Horowitz in fata publicului

Desi era unul dintre cei mai mari pianisti ai epocii sale - si potrivit specialistilor unul dintre cei mai buni din toate timpurile - Vladimir Horowitz suferea adesea de un trac ingrozitor, care pur ...

Summer Well 2019
Summer Well 2019

10-11 august 2019, Domeniul Stirbey, Buftea Festivalul Summer Well a adus la editia cu numarul noua, care va avea loc in perioada 10-11 august 2019 pe Domeniul Stirbey din Buftea. Daca in anii ...

Cea mai mare expozitie Tonitza la Art Safari 2019
Cea mai mare expozitie Tonitza la Art Safari 2019

27 septembrie - 6 octombrie 2019, Palatul Oscar Maugsch, Bulevardul Regina Elisabeta nr. 5, Bucuresti In perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019 va avea loc la Palatul Oscar Maugsch cea de a sasea ...

Festivalul Strada Armeneasca 2019
Festivalul Strada Armeneasca 2019

2 - 4 august 2019, ora 18, Strada Armeneasca, Bucuresti Accesul la acest festival este gratuit Festivalul Strada Armeneasca revine cu o noua editie (cea cu numarul sase) in fata publicului ...

11 Warriors si Teatrul Kung Fu Jackie Chan la Romexpo
11 Warriors si Teatrul Kung Fu Jackie Chan la Romexpo

8 decembrie 2019, ora 19, Romexpo, Bucuresti Teatrul Kung Fu din Beijing al legendarului actor si regizor Jackie Chan vine pentru prima oara la Bucuresti pe 8 decembrie 2019 la Romexpo cu spectacolul ...

Zilele prozei la Cluj editia a VIII a 13 14 noiembrie 2013
Zilele prozei la Cluj - editia a VIII-a, 13-14 noiembrie 2013

Miercuri si joi, pe 13-14 noiembrie 2013, Filiala Cluj a USR in colaborare cu Facultatea de Litere a UBB organizeaza Zilele prozei la Cluj – Editia a opta , la sediul Uniunii Scriitorilor din ...

Manastirea Cetatuia - Negru Voda pastreaza misterioase simboluri preistorice

Pe un pisc cu inaltimea de 881 m, intre Valea lui Coman, Valea Chiliilor si raul Dambovita, la 25 km sud-est de Campulung Muscel, pe langa soseaua ce vine de la Targoviste, se afla Manastirea ...

Tur ghidat pietonal al Capitalei GRATUIT in fiecare sfarsit de saptamana in perioada 28 iulie 9 septembrie
Tur-ghidat pietonal al Capitalei - GRATUIT in fiecare sfarsit de saptamana, in perioada 28 iulie – 9 septembrie

Voluntarii unui ong vor oferi gratuit locuitorilor orasului, dar si turistilor care se afla in trecere prin Bucuresti, un tur-ghidat pietonal al Capitalei. Campania de informare este organizata de ...

Festivalul Mozart editia a XXII a 7 14 decembrie 2012
Festivalul Mozart editia a XXII-a, 7-14 decembrie 2012

Festivalul Mozart isi asteapta calduros oaspetii luna aceasta la Cluj-Napoca, intre 7 si 14 decembrie , la cea de-a XXII-a editie. Pe scenele Filarmonicii de Stat “Transilvania” si a ...

Scurtmetraje regizate de Tudor Giurgiu si Sebastian Cosor vor concura la Festivalul International de Film Independent ANONIMUL
Scurtmetraje regizate de Tudor Giurgiu si Sebastian Cosor vor concura la Festivalul International de Film Independent ANONIMUL

Festivalul International de Film Independent ANONIMUL, ce se va desfasura in perioada 6-12 august 2012, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, a anuntat titlurile din cadrul sectiunii de scurtmetraj ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir Stiati ca? Pierre-Auguste Renoir
1. Nascut in 1841 la Limoges, intr-o familie modesta (tatal sau era croitor) viitorul artist plastic a fost nevoit sa lucreze inca din adolescenta, asa ca dupa ce abandoneaza din lipsa de ...
Alte recomandari:
Pieta, singura lucrare semnata de Michelangelo Vara de Gunnar Berndtson Neobisnuitul caz a Vamesului Rousseau Duelul lui Edouard Manet + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Kelso Scotia Kelso, Scotia Situat la mica distanta de granita cu Anglia, un loc unde veti intalni cateva obiective si monumente istorice surprinzatoare, Kelso este in prezent o mica localitate scotiana cu ceva mai mult de 5500 de locuitori, locul unde puteti descoperi unele dintre ... Alte destinatii: Ainsa, Spania Anstruther, Scotia Frigiliana, Spania Savoca, Italia Brantome, Franta + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Concert Mariza la Sala Palatului
Concert Mariza la Sala Palatului 7 martie 2020, ora 19, Sala Palatului, Bucuresti Vedeta muzicii fado revine in Romania pentru un nou concert pe 7 martie 2020, la Sala Palatului din ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Povestea unei familii perfecte de Rosa Ventrella
Povestea unei familii perfecte de Rosa Ventrella O poveste despre dragoste, prietenie si violenta in partea veche a orasului Bari, in Italia anilor 80 Maria este una dintre fetele micute care isi ......
+ alte recomandari: Carte Artline