inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Actorii selectati in proiectul 10 pentru FILM

0 Comentarii

Primii actori selectati in noul proiect al Festivalului International de Film Transilvania, 10 pentru FILM,  vor fi in centrul atentiei anul acesta, la Cluj. 10 dintre cei mai talentati actori de pe scenele din tara, alaturi de doua "tinere sperante", vor fi prezentati profesionistilor din lumea filmului si publicului, intre 7 si 9 iunie, in cadrul Zilelor Filmului Romanesc.


Programul TIFF este unul nou in Romania si-si propune sa promoveze figuri noi in filmul romanesc. 10 pentru FILM ii vizeaza pe actorii care s-au remarcat in teatru, dar care nu au avut pana acum sansa afirmarii in cinema-ul romanesc, indiferent de varsta, aflati la debut sau cu roluri minore avute deja in productii autohtone.


Actorii vor beneficia de materiale de prezentare la TIFF 2012 – brosura, fotografii si clipuri realizate intr-un studio profesionist - vor participa la o serie de workshopuri si intalniri si vor fi prezentati publicului, jurnalistilor si oamenilor care le-ar putea schimba carierele - regizori, producatori romani si straini, directori de casting si agenti.


Cei 10 pentru FILM au fost propusi si selectati de un grup de profesionisti din teatru si film: Tudor Giurgiu (regizor si producator), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Andreea Iacob (dramaturg si regizor de teatru), criticii de teatru Oltita Cintec, Cristina Rusiecki si Andreea Dumitru si Razvan Penescu (director Liternet).


Actorii selectati in acest an sunt: Cristian Balint (actor independent, Bucuresti), Colin Buzoianu (Teatrul National Timisoara), Lari Giorgescu (actor independent, Bucuresti), Cristian Grosu (Teatrul National Cluj), Lucretia Mandric (Teatrul Tineretului, Piatra Neamt), Maria Obretin (actrita independenta, Bucuresti), Petho Aniko (Teatrul Maghiar Cluj), Elena Popa (Teatrul "Andrei Muresanu", Sf. Gheorghe), Olga Torok (Teatrul German Timisoara), Raluca Vermesan (Teatrul Nottara, Bucuresti).


Alaturi de acestia, au fost alesi, cu titlul de "Tanara speranta", doi actori incepatori: Vlad Balan (Trupa Brainstorming, Bucuresti) si Madalina Ciotea (Teatrul "Anton Pann", Ramnicu-Valcea).CRISTIAN BALINT S-a nascut pe 11 iunie 1978, la Hunedoara. A absolvit Liceul de Informatica din Hunedoara in 1997 si, ulterior, Cibernetica la ASE Bucuresti, in 2003. In perioada 2000-2002 a fost prezentator la MCM Romania, actualul MTV.
In 2003, l-a cunoscut pe regizorul Catalin Naum si al sau Teatrul Pod. Acesta a decis chiar in ziua in care s-au cunoscut sa-l distribuie intr-o piesa alaturi de Gianina Corondan. Au urmat alte roluri la Teatrul Pod, in spectacole precum Hamlet, Manuscrisul pierdut, Zoostory.
In 2004, la insistentele aceluiasi Catalin Naum, a dat admitere la UNATC si a intrat la clasa actorului Florin Zamfirescu. A absolvit in 2008. Este actor independent. in cinema, a jucat in cateva scurtmetraje si a avut roluri episodice in Tinerete fara tinerete al lui Francis Ford Coppola sau Visul lui Adalbert, de Gabriel Achim.ANIKO PETHOS-a nascut in 1985, la Sfantu Gheorghe, si a studiat actoria in limba maghiara la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Primul rol important l-a primit inca din anul I de facultate, la Teatrul Maghiar Cluj, in spectacolul Rata salbatica (r. Attila Keresztes, 2004). A absolvit facultatea in 2007, an in care a intepretat si rolul pe care il indrageste cel mai mult, Sonia, din spectacolul Unchiul Vania, in regia lui Andrei Serban, la Teatrul Maghiar din Cluj - rol pentru care a fost nominalizata la UNITER pentru debut. In prezent, este actrita acestui teatru.
Rolurile din care spune ca a invatat cel mai mult sunt Maria din Demonii (r. Istvan Albu), Agnes din Strigate si soapte (r. Andrei Serban), Isabella din Masura pentru masura (r. Matthias Langhoff), Doamna Elvsted din Hedda Gabler (r. Andrei Serban) si Domnisoara Julie din spectacolul cu acelasi titlu (r. Felix Alexa).LARI GIORGESCUS-a nascut pe 28 noiembrie 1986 in Craiova. A absolvit Facultatea de Teatru - Sectia Actorie din cadrul UNATC in 2008, la clasa Adrianei Popovici. Inca din timpul facultatii, a lucrat ca actor si dansator alaturi de coregraful Gigi Caciuleanu, la spectacolul OuiBaDa. Cu aceasta ocazie, a intalnit-o pe Miriam Raducanu, intalnire care s-a concretizat in spectacolul Poezia visului, dupa versuri de Emil Botta. A fost nominalizat la Premiul pentru Cel mai bun actor in cadrul Galei Absolventilor si distins cu premiul "Maria Filotti" la Gala Tanarului Actor HOP.
Intre 2008 si 2010 a urmat cursurile masterale in cadrul aceleiasi facultati si a debutat pe scena Teatrului de Comedie in Ioana si Focul, regia Catalina Buzoianu. Tot la Teatrul de Comedie a avut primul sau rol titular, Leonce in Leonce si Lena, in regia lui Horatiu Malaele.
A colaborat cu regizoarea Ioana Paun in cadrul TangaProject, iar one man show-ul L-V: 8-16 a fost distins cu trei premii de interpretare la Festivalul Pledez pentru tine(ri) de la Piatra Neamt 2008 si la Gala Star de la Bacau - 2011. Emigrantii, de Sławomir Mrozek, este primul spectacol regizat de Lari Giorgescu, alaturi de Silvian Valcu.


ELENA POPAS-a nascut pe 13 ianuarie 1978, la Piatra Neamt, si a studiat actoria la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, la clasa Marius Bodochi, promotia 2001. Este angajata a Teatrului "Andrei Muresanu" din Sfantu Gheorghe si a lucrat in trecut la Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti. A fost nominalizata de doua ori la Premiile UNITER: in 2004, la Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru rolul Dora din Nevrozele sexuale ale parintilor nostri, in regia lui Radu Afrim, si in 2006 la Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar pentru rolul din Plastilina, regia Radu Afrim.
A participat la Festivalul Francofoniei din Niamey, Niger in decembrie 2005, si la atelierul de teatru condus de David Esrig in Burghausen, Germania, in 2009.
In film, a jucat in scurtmetrajul Asteptand zorile, de Mihai Sofronea, si in Europolis, de Corneliu Gheorghita.MARIA OBRETINNascuta in Calarasi, pe 4 ianuarie 1978, a absolvit UNATC Bucuresti, in anul 2003, la clasa profesorilor Sanda Manu si Ion Cojar. A urmat un masterat in actorie in perioada 2004-2006, la clasa lui Adrian Pintea. Este membru fondator al teatrului Desant, un proiect la care a lucrat alaturi de colegii ei de generatie. A jucat pe numeroase scene din Bucuresti, independente si de stat (Teatrul Act, Teatrul Luni de la Green Hours, Teatrul Bulandra, Teatrul Foarte Mic, Teatrul de Comedie), in proiecte realizate de tineri regizori, dar si in spectacole realizate de Andrei Serban.
A participat la numeroase workshop-uri sustinute de Andrei Serban, David Esrig, Radu Penciulescu si la numeroase festivaluri de teatru nationale si internationale. A jucat in reclame TV si radio in Romania si in strainatate si este colaborator permanent al Disney pentru dublarea desenelor animate.CRISTIAN GROSUS-a nascut la Iasi, pe 30 decembrie 1981. A studiat actoria la Universitatea Babes-Bolyai, la clasa lui Miriam Cuibus, promotia 2006. Inca din anul IV, a fost distribuit de regizorul Andrei Serban in rolul Graham din spectacolul Purificare, rol pentru care a primit Premiul UNITER pentru Debut, in 2007. Dupa absolvire, a devenit actor al Teatrului National din Cluj si membru al Academiei Itinerante Andrei Serban, participand la o serie de workshop-uri coordonate de regizor, printre care si cel din care s-a dezvoltat spectacolul dupa cazul Tanacu, la Teatrul La MaMa din New York.
Frecventeaza cursurile de vara ale Academiei Athanor din Germania, organizate de regizorul David Esrig, si este asistent universitar la Facultatea de Teatru si Televiziune, UBB Cluj. A avut roluri in scurtmetrajul Betisoare Rock’n’Roll, de Cristian Pascariu, sau Amintiri din Epoca de Aur, in regia lui Cristian Mungiu.RALUCA VERMESANS-a nascut in Iasi, pe 21 septembrie 1986. A studiat 12 ani in limba germana, la Arad. A absolvit Universitatea "Hyperion" din Bucuresti, Sectia Actorie, la clasa profesorilor Eusebiu Stefanescu si Rodica Mandache, promotia 2008, iar apoi a urmat cursurile masteratului de teatrologie, management si marketing cultural din cadrul UNATC Bucuresti.
 A colaborat cu o serie de regizori importanti precum Cristi Juncu, Dragos Galgotiu, Horatiu Malaele, Alexandru Mazgareanu. A obtinut doua Premii pentru cea mai buna actrita in rol principal, la Festivalul "VedeTeatru" de la Buzau si la Festivalul de Comedie de la Galati, ambele in 2011. Anul 2012 i-a adus Premiul Uniter pentru Debut pentru rolul Helen din spectacolul XXL (Fat Pig) de Neil LaBute, regia Cristi Juncu. Recent, a jucat rolul unei maicute in filmul Dupa dealuri, de Cristian Mungiu.COLIN BUZOIANUS-a nascut in Timisoara, pe 10 ianuarie 1979, si a crescut invatand in acelasi timp si limba romana si pe cea germana. A studiat actoria la Facultatea de Muzica, sectia in limba germana, timp in care a urmat stagii si la Facultatea de Muzica si Teatru Bartholdy din Leipzig, Germania. A fost angajat inca din facultate la Teatrul German de Stat din Timisoara, dupa care a fost angajat la Teatrul National din acelasi oras.
In 2003 a urmat doua cicluri de studii de pedagogie teatrala, la Koln si Stuttgart. Din octombrie 2011 lucreaza ca actor liber profesionist. Roluri in teatru (selectiv): In vizita (r. Alexandru Dabija, 2010), Boala familiei M (r: Radu Afrim, 2008), Mutter Courage si copiii ei (r. Victor Ioan Frunza, 2001).LUCRETIA MANDRICS-a nascut pe 1 septembrie 1948, intr-un sat din nordul Moldovei. A devenit actrita la primul teatru profesionist din Braila, Teatrul "Maria Filotti", in 1972. La un an dupa, era actrita  Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani si, dupa inca patru, a Teatrului din Baia Mare. Din 1990, joaca pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. A obtinut Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal cu rolul Louise din spectacolul Herr Paul, de Tankred Dorst, regia Radu Afrim, la Festivalul International de Teatru "Atelier" din Baia Mare, 2010.OLGA TOROKS-a nascut pe 17 aprilie 1985, la Satu Mare. A studiat actoria in limba germana la Universitatea de Vest din Timisoara (promotia 2008), timp in care a lucrat cu profesori din Germania, de la Universitatile din Hamburg si Rostock. In 2007 a primit cel dintai rol principal, Katchen, in Katchen din Heilbronn de H. Kleist. In urma acestui rol, a fost angajata la Teatrul German din Timisoara, unde lucreaza in prezent.
In toamna lui 2008, a evoluat pe scena Teatrului Municipal din Brunico (Tirolul de Sud, Italia) in coproductia Oameni dragi, regia Claus Troger. A participat la scoala de vara de la Garina in 2009 si 2010 sub coordonarea lui Nicky Wolcz, profesor la Columbia University din New York, si Thomas Butz, profesor de vorbire scenica din Essen. In 2011, a participat la "Academia Itineranta Andrei Serban" de la Ipotesti, si la workshopul de performance si dans contemporan al lui Florin Fieroiu si Vlaicu Golcea. A jucat in filmele experimentale ale artistului video Andrei Jecza, Weak Triptych, ReBirth si Granita.MADALINA CIOTEAS-a nascut pe 30 mai 1984, in Craiova. A practicat timp de 12 ani voleiul de performanta, apoi a urmat Facultatea de Business la Cluj si un master in management hotelier. In tot acest timp, in paralel, a facut si teatru, ca membra a trupei de teatru pentru amatori "Verde Crud".
La 23 ani, a fost admisa la Facultatea de Teatru si Televiziune, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, la clasa lui Miklos Bacs. A absolvit in 2011. A participat la workshop-uri sustinute de Uray Peter, Mihai Mihalcea, Cristian Theodor Popescu, Florin Serban, David Esrig, Florin Fieroiu, Robert Cohen. Primul rol pe scena unui teatru a fost in 2011, la Teatrul de Arta din Deva. Din 2011, este angajata a Teatrului "Anton Pann" din Ramnicu Valcea.
 A avut roluri in patru scurtmetraje de scoala.VLAD BALANS-a nascut pe 24 februarie 1993 si este elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Bucuresti. In 2010 a fost cursant al scolii de actorie de film infiintate de Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta. De asemenea, a colaborat cu Teatrul de Comedie din Bucuresti in cadrul Proiectului Opera Prima, jucand in spectacolul Draga Elena Sergheevna, regizat de Alexandru Mazgareanu (nominalizat in anul 2011 la premiile UNITER la categoria Debut).
Vlad a participat la numeroase festivaluri nationale si internationale de teatru pentru tineri, precum Bunte Buhne International Festival din Stuttgart, Festivalul National Ideo Ideis din Alexandria, Festivalul National de Arte "Florian Pittis" din Bucuresti si la numeroase workshopuri cu Florin Fieroiu, Mihaela Michailov, Alexandru Mazgareanu s.a.

Mai 2012


 

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Tim Burton pregateste un nou serial cu Familia Addams
Tim Burton pregateste un nou serial cu Familia Addams

Renumit pentru stilul sau aparte, regizorul Tim Burton a anuntat recent ca pregateste un nou proiect, un serial avandu-i ca personaje pe membrii indragitei si macabrei Familii Addams , personaje care ...

S a lansat editia aniversara a albumului Ace of Spades
S-a lansat editia aniversara a albumului ”Ace of Spades”

Fanii Motorhead din toata lumea pot sa adauge acum colectiei editia aniversara a albumului ” Ace of Spades ”, aparut in 1980 si reeditat acum in mai multe formate speciale. La patru ...

AC DC lanseaza videoclipului noului single Shot in the Dark
AC/DC lanseaza videoclipului noului single – Shot in the Dark

Cu decenii de istorie muzicala si turnee in intreaga lume, mai multe albume esentiale pentru rock si o identitate vizuala care a impresionat, a fost imitata, parodiata si admirata, trupa australiana ...

Paul McCartney va lansa in decembrie un nou album McCartney III
Paul McCartney va lansa in decembrie un nou album: McCartney III

Dupa o perioada de speculatii si sperante, in care muzicianul si-a tachinat fanii cu diverse mesaje si imagini publicate pe retelele de socializare, Paul McCartney a anuntat oficial ca va lansa pe 11 ...

S a lansat un nou teaser pentru sezonul 2 din The Mandalorian
S-a lansat un nou teaser pentru sezonul 2 din The Mandalorian

Cu doar doua saptamani inainte de premiera oficiala a primului episod din noul sezon al serialului fenomen, fanii din toata lumea se pot bucura de un nou teaser, de aproximativ un minut, care ofera ...

„Lyra Gorjului”, sarbatorita

Societatea muzicala „Lyra Gorjului” împlineste luna aceasta, 105 ani de la înfiintare. Cu aceasta ocazie, Scoala Populara de Arta si Liceul de Muzica si Arte Plastice „Constantin Brailoiu” ...

Invitatie la vals

De la orele 19.00, in aceasta seara, colectivul Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" le lanseaza tuturor iubitorilor de muzica o invitatie la vals. Dirijata de Emil Maxim, Orchestra ...

Brambura pe strada

Astazi, in fata Teatrului National, la ora 20.00, Mircea Vintila si Trupa Brambura vor sustine un recital de 30 de minute. Tot in aceasta seara, vor mai canta Eugen Avram si grupul Fortele de Munca, ...

Municipalitatea vrea sa transforme cinematograful "Patria" in sala polivalenta

Cu toate ca ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a anuntat ca toate cinematografele din tara vor trece in subordinea primariilor, la Ploiesti, transferul inca n-a avut loc. Cel putin asa am aflat de ...

Cortes:'Sunt tigan si sunt mandru de asta!'

Daca in iunie anul trecut, coregraful Joaquin Cortes (38 de ani) seducea o sala intreaga fascinata de dansul sau, miercuri seara, prestatia spaniolului, ca si entuziasmul publicului de la Sala ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Cinci tablouri inspaimantatoare pentru Halloween Cinci tablouri inspaimantatoare pentru Halloween
1. Vincent van Gogh – Cap de schelet cu tigara aprinsa , 1886 Radical diferit de compozitiile sale pline de culoare si viata, acest portret in egala masura macabru si amuzant dateaza ...
Alte recomandari:
Ringo Starr, de la The Beatles la Locomotiva Thomas Ce (poate) nu stiati despre Roy Orbison Ce (poate) nu stiati despre serialul Teoria Big Bang Cinci opere de arta cu si despre caini + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
A aparut primul trailer al noului film de animatie Pixar Soul
A aparut primul trailer al noului film de animatie Pixar: Soul Cel mai nou film produs de Pixar va fi lansat nu in salile de cinema, ci online, pe Disney+, chiar pe 25 decembrie 2020. Si judecand dupa primul ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Femeia din oglinda de Rebecca James
Femeia din oglinda de Rebecca James O poveste terifianta in maniera clasica a romanului gotic, perfecta pentru Halloween Naratiune care aminteste prin stil, atmosfera si personaje de ......
+ alte recomandari: Carte Artline