inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

21 martie – Ziua muzicii vechi

0 Comentarii
Din 2013, 21 martie a fost declarata Ziua europeana a muzicii vechi; este chiar ziua cand s-a nascut in 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astazi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Si intr-un timp cand mostenirea fundamentala europeana este invocata din ce in ce mai des, o asemenea sarbatoare nu poate fi trecuta cu vederea.
 
Granitele temporale ale muzicii vechi sunt destul de laxe astazi: se vorbeste, evident, despre muzica compusa pana la jumatatea secolului al XVIII – adica muzica Evului Mediu, a Renasterii si a Barocului. Mai nou insa, si clasicismul timpuriu incepe sa fie asimilat muzicii vechi, e probabil firesc din ce moment ce si noi ne indepartam in timp de a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.
 
Am ales sa va aduc in prim-plan cateva pretexte de a sarbatori pe 21 martie 2016 Ziua europeana a muzicii vechi: concerte si CD-uri recent aparute.
 
Concerte
 
Doua evenimente muzicale pot fi ascultate in transmisiune directa la Radio Romania Muzical, in stransa legatura cu Ziua europeana a muzicii vechi. 
 
Primul: duminica, 20 martie, de la ora 13.00, cand in direct de la Amsterdam va rasuna una dintre lucrarile emblematice semnate de Johann Sebastian Bach: oratoriul Matthaeus Passion. O capodopera foarte ilustrativa pentru ce a insemnat in mare parte soarta muzicii baroce, o lucrare practic uitata timp de aproape 100 ani de la crearea ei, redescoperita in secolul al XIX-lea gratie unui alt mare compozitor, Felix Mendelssohn. Intr-adevar, muzica veche este subiect de permanente redescoperiri si in prezent, iar unii s-au specializat in cautarea unor asemenea comori in arhivele si bibliotecile Europei. Concertul este cu atat mai interesant, cu cat are in prim plan celebra Orchestra Regala Concertgebouw din Amsterdam, dirijata de Ivor Bolton, englezul specializat in interpretarea muzicii baroce si clasice. Pe scena vor urca si Corul Radiodifuziunii Olandeze, Corul National Olandez de Baieti, iar solisti vor fi sopranele Carolyn Sampson si Lydia Teuscher, contratenorii James Laing si Lawrence Zazzo, tenorii James Gilchrist si Jeremy Ovenden, basul Christopher Maltman si bas-baritonul Thomas Oliemans. Concertul este inclus in cadrul proiectului Uniunii Europene de Radio “Saptamana Mare”; pe 20 martie, credinciosii crestini catolici si protestanti sarbatoresc Duminica Floriilor. 
 
Cum Uniunea Europeana de Radio este din 2013 partener in sarbatorirea Zilei europene a muzicii vechi, in aceasta zi se deruleaza si un proiect dedicat muzicii vechi, din care face parte si concertul care poate fi ascultat in direct pe 21 martie, de la ora 21.00: la biserica Sf. Ioan din Brno va rasuna un oratoriu care nu a mai fost interpretat niciodata dupa premiera sa din anul 1748: "Coborarea de pe cruce a lui Isus Hristos, Salvatorul nostru" de Franz Xaver Richter, compozitor asociat cu Scoala de la Mannheim, exponenta a clasicismului timpuriu in istoria muzicii. 
 
Anul trecut, Romania era reprezentata in acest proiect dedicat Zilei europene a muzicii vechi de Ansamblul Imago Mundi, cu un concert de muzica veche romaneasca organizat de Radio Romania Muzical. Anul acesta, Ansamblul Imago Mundi, unul dintre putinele care valorifica repertoriul muzicii vechi romanesti, sustine pe 22 martie 2016 un concert la Sala Radio, cu un interesant concept: George Enescu - Rapsodiile Romane vs. muzica traditionala si folclor urban. In cazul in care nu puteti fi prezenti in sala, puteti asculta la Radio Romania Muzical acest concert in direct. Toate concertele pot fi, de altfel, reascultate pe site-ul www.romania-muzical.ro timp de 30 zile de la data transmisiunii directe.
 
....si cateva CD-uri
 
In lunile februarie si martie, ca o anticipare probabila a Zilei europene a muzicii vechi, s-au lansat mai multe discuri ce au in prim plan acest tip de repertoriu foarte gustat de altfel de o parte din publicul meloman. Da, si in Romania, ca si peste tot aiurea, sunt multi cei care iubesc sonoritatile muzicii vechi, cu o structura care desi ascunde o adevarata filosofie in spate (mi-l amintesc pe academicianul Solomon Marcus, abia plecat dintre noi, vorbind despre legatura dintre matematica si Bach), suna atat de prietenos pentru urechile noastre, aducand in plus ceea ce involuntar cautam toti atunci cand alegem sa evadam: relaxare, visare, disponibilitate si pentru altceva decat cotidianul marunt.


 
Arminio de Händel cu Ruxandra Donose si Max Cencic
 
Pe 11 martie 2016, o celebra casa de discuri londoneza, Decca, a lansat o opera semnata de Georg Friedrich Händel, compusa in 1736 si pusa din nou in scena abia in 1935 (iata cat de asemanatoare este soarta multora dintre lucrarile baroce). Printre protagonisti o gasim pe mezzosoprana romana Ruxandra Donose, intr-o companie extrem de onoranta; de altfel, Ruxandra Donose este una dintre cantaretele din Romania care desfasoara o cariera internationala de cel mai inalt nivel. Vedeta este insa contratenorul Max Emanuel Cencic, una dintre cele mai spectaculoase voci de acest tip care evolueaza in prezent, un cantaret care mizeaza nu numai pe vocea, dar si pe inteligenta si cultura sa, cu sorti castigatori, pentru ca Cencic este astazi unul dintre cei mai cautati cantareti pentru repertoriul muzicii vechi. De curand, el a debutat si in calitate de regizor, punand in scena la Opera din Karlsruhe tocmai acest spectacol cu Arminio de Händel, a carui premiera a avut loc pe 13 februarie 2016, cu Ruxandra Donose in distributie.

 
 
Pe discul lansat in 11 martie 2016 evolueaza si minunatul ansamblu condus de George Petrou, “Armonia Atenea”, specializat in interpretarea muzicii vechi, pe care l-am putut asculta si la Bucuresti, in cadrul precedentelor editii ale Festivalului Enescu. 


 
Haydn cu Accademia Bizantina, dirijata de Ottavio Dantone
 
Pe 5 februarie 2016 a aparut acest album care arata cat de laxe sunt de fapt granitele temporale ale muzicii vechi. Pe cele doua discuri regasim patru simfoniile mai rar interpretate semnate de Joseph Haydn (numerele de la 78 la 81), dintre care doua, adica Simfoniile 79 si 81 nu au fost niciodata interpretate pe instrumente de epoca. Albumul face parte dintr-un proiect mai amplu al muzicienilor italieni care vor sa inregistreze integrala simfoniilor de Haydn (in numar de 104).
 
Este un prilej aici de a aminti ca incepand din a doua jumatate a secolului XX a aparut acest curent al interpretarii muzicii vechi pe instrumentele daca nu datand din epoca cand au fost compuse si lucrarile, macar reconstruite in acelasi stil. Pentru ca cel putin pana in secolul al XVIII-lea, instrumentele cu coarde si cele de suflat aveau caracteristici tehnice sensibil diferite fata de cele din secolul XX. 
 
Parerile sunt impartite: este muzica veche pasibila a fi interpretata optim doar pe instrumentele de epoca, cum cred unii, sau, de fapt, acest aspect nu este atat de important, ci mai curand, realizarea muzicala in sine a interpretului, care ar trebui sa fie credibila, fundamentata estetic, emotionanta? Adica, sa ni-l inchipuim pe Bach interpretat doar la clavecin si orga, sau poate el insusi ar fi optat in prezent sa fie cantat la pian?
 
Eu recunosc valabilitatea ambelor opinii: am ascultat minunante interpretari in stilul autentic, asa cum am ascultat si experimente jalnice, asa cum ar fi, de exemplu, interpretarea Concertului nr.5 pentru pian si orchestra de Beethoven, pe un fortepiano. Cred ca nu instrumentul in sine este important, ci ceea ce se exprima cu ajutorul lui.
 
Asa ca nu neaparat faptul ca aceste simfonii haydniene sunt interpretate pe instrumente de epoca mi se pare neaparat esential; insa recomand auditia acestor simfonii inregistrate de italienii din Accademia bizantina, condusi de Ottavio Dantone, pentru limpezimea constructiei, pentru sunetul excelent dozat, pentru ilustrarea spiritului lui Haydn, unul dintre cei mai echilibrati din compozitorii ilustrativi pentru clasicismul muzical.
Albumul poate fi ascultat pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016. http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2016/disc/in-epoca-lui-joseph-haydn-cu-accademia-bizantina-dirijata-de-ottavio-dantone/1393531/3261/11Bach cu pianistul Nelson Freire
 
Pentru cei care cred ca muzica veche nu poate fi interpretata decat pe instrumente de epoca, albumul Bach semnat de Nelson Freire, lansat pe 4 martie 2016, poate fi neinteresant. Totusi, sa-ti inchipui ca toata muzica scrisa de Bach pentru clavecin ar putea fi astazi interpretata doar la clavecin, ar fi o utopie si o mare pierdere, pentru ca insusi Bach a incercat sa depaseasca limitarile clavecinului din epoca sa in cele doua caiete ale ciclului sugestiv intitulat “Clavecinul bine temperat”. Si am considera mai putin valide interpretari care au facut istorie, de la Richter, la Glenn Gould sau Murray Perahia, in timpurile noastre.
 
Am constatat insa cu surprindere ca muzica lui Bach a fost destul de rar abordata pe disc de marii pianisti in ultimii ani: e mai greu vandabila, e greu de cantat? Probabil, o combinatie a celor doua.
 
Pentru ca chiar si pentru un celebru pianist al timpurilor noastre, Nelson Freire, Bach este o piatra de incercare. Partita a IV-a, Suita engleza nr.3, doua toccate si fugi – uneori planurile sonore nu sunt clare, ritmul pare scapat din haturi in anumite pasaje. Nelson Freire, ajuns astazi la 72 ani, este recunoscut ca un mare interpret al muzicii romantice si moderne, cu totul deosebita de muzica baroca. Ceea ce se simte in preludiile de coral prelucrate de Ferruccio Busoni dupa originalul bachian, unde in mod clar, Freire este in elementul sau.
 
Pe de alta parte, Nelson Freire, pianistul pe care l-am admirat si la Festivalul Enescu, avea 70 ani cand a inregistrat acest disc. Mi se pare elocvent ca spre finalul unei cariere pline de impliniri, Nelson Freire a ales sa inregistreze Bach, chiar daca nu este declarat un expert al muzicii lui Bach: pentru ca cei mai multi dintre marii interpreti repeta zilnic din Bach ca o forma de a-si intretine spiritul. Este ceea ce putem incerca si noi, ascultand Bach, daca nu zilnic, macar din cand in cand....
 
Albumul lui Nelson Freire poate fi ascultat la Radio Romania Muzical luni, 21 martie, de la ora 19.00, in reluare duminica, 27 martie, de la ora 13.05. Sau oricand, pe site-ul campaniei Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016. http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2016/disc/pianistul-nelson-freire-albumul-bach-music-box-21-martie/1394701/3261/11
 
Toate discurile sunt disponibile in Romania in magazinele de specialitate sau pe site-urile www.emag.ro si www.getmusic.ro.
 
Bach si “Asculta 5 minute de muzica clasica”
 
Muzica lui Bach va ajunge pe 21 martie catre multi romani si gratie proiectului Radio Romania Muzical “Asculta 5 minute de muzica clasica” derulat in aceasta perioada. Daca va aflati intr-un magazin Mega Image, Carrefour, Cora, Dedeman, Mobexpert,  Metro, la mall-urile Baneasa Shopping City, Iulius Mall din Iasi, Timisoara, Cluj, Suceava, Palas Mall Iasi, Pitesti Mall, Hello Shopping Park si Arena Mall din Bacau, Gold Plaza Baia Mare, Librariile Humanitas, Castelul Bran, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, PWC Romania si CRH Romania, puteti asculta celebra Arie din Suita a III-a pentru orchestra de Bach. 
 
Iar elevii au posibilitatea de a asculta la scoala o alta celebra lucrare bachiana: Coralul din Cantata 147, in interpretarea pianistului Dinu Lipatti. Si sa raspunda la intrebarea concursului derulat online dedicat lor tot sub auspiciile proiectului “Asculta 5 minute de muzica clasica”. www.romania-muzical.ro/5minute  
 
Martie 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Filme. Teatru. Concerte.
A aparut trailerul noului film regizat de Guillermo del Toro
A aparut trailerul noului film regizat de Guillermo del Toro

Cunoscut publicului larg mai curand pentru filme ca recentul Forma apei (castigatorul a patru Premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film si Cea mai buna regie), magicul si emotionantul film ...

John Malkovich il va interpreta pe dirijorul Sergiu Celibidache in filmul The Yellow Tie
John Malkovich il va interpreta pe dirijorul Sergiu Celibidache in filmul “The Yellow Tie”

Celebrul actor John Malkovich va juca rolul lui Sergiu Celibidache intr-un film biografic dedicat genialului dirijor devenit o legenda, filmarile productiei “ The Yellow Tie ” urmand sa ...

Concert Dead Can Dance la Arenele Romane in 2022
Concert Dead Can Dance la Arenele Romane in 2022

16 mai 2022, Arenele Romane, Bucuresti Formatia australiana Dead Can Dance va concerta anul viitor la Bucuresti, la Arenele Romane, in data de 16 mai 2022. Evenimentul va face parte din noul turneu ...

A aparut primul trailer al filmului The Matrix Resurrections
A aparut primul trailer al filmului “The Matrix Resurrections”

Dupa o lunga asteptare fanii uneia dintre cele mai de succes serii de filme pot in sfarsit sa vada primul trailer al productiei “ The Matrix Resurrections ”, a patra parte a francizei, ...

Concert Dream Theater la Bucuresti in 2022
Concert Dream Theater la Bucuresti in 2022

29 mai 2022, Romexpo, Bucuresti Celebra trupa Dream Theater va concerta la Bucuresti anul viitor, pe 29 mai 2022, la Romexpo, evenimentul facand parte din turneul de promovare al noului disc, “ ...

Vernisaj la Galeria 26 | OTA

H'ART Gallery va recomanda Florin Ciulache si Galeria 26 | OTA va invita la expozitia Scrambled Channel Vernisaj Miercuri | 21 Mai 2008 | ora 19.00 Unul dintre ...

Speak Floyd tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe
Speak Floyd - tribut Pink Floyd la Hard Rock Cafe

22 mai 2020, ora 22.30, Hard Rock Cafe, Bucuresti Trupa Speak Floyd revine la Hard Rock Cafe pentru un nou concert pe 22 mai 2020, de la ora 22.30, o sansa pentru public sa se bucure de un show al ...

Video si Galerie FOTO La Festivalul international de film de la Berlin Ioana Flora Tony Gatlif Juliette Binoche
Video si Galerie FOTO: La Festivalul international de film de la Berlin, Ioana Flora + Tony Gatlif + Juliette Binoche

In imagine: Concentrare completa. Ioana Flora la Camera Close-Up Acting Workshop, cu Jean Louis Rodrigue. Foto © David Ausserhofer, Berlinale 2012 Actrita Ioana Flora („Marfa si ...

Interviu artLine ro cu Dan Pita regizorul filmului Ceva bun de la viata Galerie FOTO si VIDEO
Interviu artLine.ro cu Dan Pita, regizorul filmului Ceva bun de la viata - Galerie FOTO si VIDEO

Dan Pita , unul dintre cei mai apreciati regizori romani, cu o cariera de peste 40 de ani, a lansat Ceva bun de la viata , cel de-al treilea film turnat impreuna cu MediaPro Pictures . Dupa Second ...

Hannah Montana pe marile ecrane
Hannah Montana pe marile ecrane

Hannah Montana , cunoscutul serial american de televiziune in care personajul principal, adolescenta Miley Stewart, in timpul zilei duce o viata normala de elev, iar tarziu in noapte devine ...

H2O Just add water
H2O: Just add water

" H2O: Just add water ", o productie australiana pentru copii, a fost filmat pe Coasta de Aur si in orasul Mudgeeraba in statul Queensland si pentru prima data a rulat in Australia in grila ...

2012 anul in care va veni sfarsitul lumiiA
2012, anul in care va veni sfarsitul lumii?

Controversatul film 2012, regizat de Roland Emmerich, prezinta intregii lumi realitatea calendarului mayas care spune ca 2012 este anul in care Pamantul va fi intors cu susul in jos. Nostradamus a ...

Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud
Fuego canta la Casa de Cultura din Bistrita Nasaud

Foto:OradeSibiu Paul Surugiu (Fuego), va sustine pe 7 decembrie 2009 la Casa de Cultura din Bistrita un concert de colinde. Concertul face parte din turneul national pregatit de Fuego pentru toti ...

De la Titanic James Cameron a trecut la Avatar
De la Titanic, James Cameron a trecut la "Avatar"

Actiunea filmului "Avatar" are loc in viitor. Jake (Sam Worthington), un veteran de razboi paralizat, este trimis pe planeta Pandora pentru a infiinta o colonie umana ce ar trebui sa aiba ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

Netflix a cumparat drepturile asupra operei lui Roald Dahl Netflix a cumparat drepturile asupra operei lui Roald Dahl
Netflix a cumparat recent compania Roald Dahl Story Company, care gestioneaza drepturile de autor ale celebrului scriitor Roald Dahl, cunoscut pentru cartile sale pentru copii ca “ ...
Alte recomandari:
Sapte romane despre pictori celebri Clara Peeters, maestra misterioasa a naturilor statice Friedrich Nietzsche vazut de Edvard Munch Ce (poate) nu stiati despre Rembrandt + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Mozart la Brno Mozart la Brno Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Brno, ... Alte destinatii: Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume Papa Ioan Paul al II-lea vazut de Oliviero Rainaldi Museo Omero – muzeul unde poti atinge operele de arta Chinsekikan, muzeul japonez al pietrelor devenite chipuri + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
A aparut trailerul noului film regizat de Guillermo del Toro
A aparut trailerul noului film regizat de Guillermo del Toro Cunoscut publicului larg mai curand pentru filme ca recentul Forma apei (castigatorul a patru Premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film si Cea ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Boema de altadata de Dumitru Karnabatt
Boema de altadata de Dumitru Karnabatt Poet si critic de arta, cunoscut in primele decenii ale veacului trecut mai curand pentru publicistica sa politica si pentru faptul ca a sustinut in ......
+ alte recomandari: Carte Artline