inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Expozitie: "Exilul romanesc si lupta anticomunista. Emisiuni filatelice"

0 Comentarii
Asociatia PREZENT! si Muzeul Caransebes va invita la vernisajul expozitiei: "Exilul romanesc si lupta anticomunista. Emisiuni filatelice", joi, 8 martie 2007, ora 19:30, la Muzeul de Istorie al Municipiului Caransebes, sala Marian Guma.

Inaintea vernisajului expozitiei, la ora 18, va avea loc "Conferinta Valeriu Gafencu - Sfantul Inchisorilor"

Valeriu Gafencu, biografie

Valeriu Gafencu s-a nascut la 24 ianuarie 1921 in localitatea Sangerei, judetul Balti, in Basarabia. in toamna lui 1941, cand a fost arestat si condamnat la 25 de ani munca silnica, era student in anul al II-lea al Facultatii de Drept si Filosofie din Iasi. Reputatul profesor de Drept Civil, Constantin Angelescu l-a aparat la proces pe Gafencu, declarand:

"Este unul dintre cei mai buni studenti pe care i-am avut de-a lungul intregii mele cariere diactice". Pledoarie inutila, fiindca dictatura antonesciana nu a vazut cu ochi buni activismul crestin si legionar al tanarului Gafencu (care in cuvantul sau la proces declara: "Am fost, sunt si voi fi legionar").

Dupa ce a trecut prin inchisoarea Aiud (intemnitat de regimul Antonescu si preluat apoi de cel comunist) si prin Pitesti, Valeriu Gafencu a ajuns la Targu Ocna in decembrie 1949. Din cauza regimului de penitenta (bestial in temnitele comuniste) si a torturilor, era intr-o stare atat de grava, incat supravietuirea timp de doi ani poate fi considerata ca o minune. TBC-ul pulmonar, osos si ganglionar, reumatismul, lipsa hranei necesare i-au ruinat trupul.

Intrucat sufletul si mintea nu i se desparteau de rugaciune, chipul ii era scaldat intr-o lumina nepamanteana, aratand asemanarea cu Dumnezeu, spre Care urcase necontenit, cum depun marturie multi din cei ce-au avut privilegiul de a-i fi in preajma mai ales in ultima parte a vietii lui.

A trecut la cele vesnice cu figura de sfant. Cu numeroase plagi pe trup " ce supurau permanent " Gafencu si-a asteptat moartea cu o seninatate care i-a inmuiat si pe gardienii-calai; trupul i se facuse cu adevarat lacas al Duhului Sfant. Pentru credinta sa, Valeriu a fost invrednicit de Dumnezeu sa-si cunoasca ziua mortii. Pe 2 februarie 1952 si-a rugat camarazii sa-i procure o lumanare si o camasa alba, pe care sa le pregateasca pentru 18 februarie.

A mai cerut ca o cruciulita (se pare ca o avea de la logodnica sa) sa-i fie pusa in gura, pe partea dreapta, spre a fi recunoscut la o eventuala dezgropare. In ziua pomenita, dupa momente de rugaciune incadescenta (cu fata transfigurata), Valeriu a rostit ultimile cuvinte: "Doamne, da-mi robia care elibereaza sufletul si ia-mi libertatea care-mi robeste sufletul".

A fost depus pe o targa, spre a fi dus intr-o groapa comuna (a tuberculosilor), unde au venit si s-au inchinat, pe rand, toti detinutii; calaul Petre Orban a plecat din inchisoare pentru intreaga zi, pentru a-i lasa sa-si ia ramas bun de la Valeriu. Dedicandu-si in intregime viata lui Hristos, dar si pentru ca nu s-a desolidarizat niciodata in fata dusmanilor neamului de trecutul sau de lupta, putem concluziona ca Valeriu Gafencu a fost omul jertfei totale.

Cinstindu-l ca "Sfantul inchisorilor", fostii lui camarazi au depus la Patriarhia Romana dosarul de canonizare, iar suflarea romaneasca asteapta cu nadejde proclamarea lui ca sfant al Bisericii celei Una si Dreptslavitoare.

Marturii

Ioan Ianolide (intoarcerea la Hristos): intre legionarii adusi in Aiud ... se distingea cu deosebire unul: inalt, frumos, cu ochi adanci, albastri ca cerul. il chema Valeriu Gafencu. [...] Sufletul lui ardea nu numai pentru destinul Basarabiei, ci si pentru soarta Romaniei, nu numai pentru constiinta nationala, ci si pentru aceea crestina care era amenintata de ateismul bolsevic in expansiune. [...]

Inteligenta lui stralucita si sufletul sau curat au descoperit repede adancimile spiritualitatii ortodoxe. Daca pana aici fusese un credincios, acum devenea un traitor; fusese animat de crestinismul traditionalist, iar acum se adancea in cea mai autentica spiritualitate. [...]

Valeriu se ruga mult. Adesea cadea cu fata la pamant si plangea cerand mila, ajutorul si luminarea cereasca. Treptat a inlocuit studiul cu rugaciunea. [...] De cele mai multe ori Valeriu a fost cel care nu s-a inselat, care a iesit primul la lumina, care a ars ca o flacara in mijlocul nostru, al tuturor... Valeriu e omul in care L-am vazut salasluind pe Hristos [...]; in fine, (tot) datorita lui avem ceva de spus oamenilor: traiti in Hristos!

Virgil Maxim (Imn pentru crucea purtata): Dumnezeu revarsase asupra lui harul frumusetii sub toate aspectele. Fizic, parea un Arhanghel, purtand cand spada de foc a cuvantului dumnezeiesc, cand crinul curatiei plin de parfum tainic. Moral, nu i se putea reprosa ceva, smerenia imbinandu-se cu tenacitatea hotararilor.

Spiritual, era transfigurat tot timpul, intr-o stare extatica aproape permanenta; nu puteai sa-ti dai seama daca ceea ce spune vede in duh sau daca Duhul vorbeste prin el. Viata lui era zbor spre inaltimi, pe care cu greu o puteai urmari.

Valeriu personifica luptatorul crestin care se afla in acelasi timp si pe muntele suferintei (lepadarea de patimi " stadiul purgatiei) si in padurea cu fiare salbatice (lupta cu duhurile " stadiul iluminativ) si in mlastina deznadejdiei (despicand-o cu arma Crucii, purtata constient, subiectiv si acceptata "nu cum voiesc eu, ci cum voiesti Tu" " stadiul unitiv, desavarsirea). Valeriu nu daruia, se daruia.

Marin Naidim: Citise mult in viata lui, dar acum (cat s-a mai putut citi in Aiud, pana in 1948), nu mai citea decat o singura carte, Biblia, si ce era in legatura cu ea: Filocalia, Patericul, Urmarea lui Hristos. si se ruga. in colonie, mergea intre ruinele unei vechi biserici parasite, ce se afla pe un deal, intr-o lucerna a coloniei, n-avea acoperis, era expusa ploilor si intemperiilor si el se ruga acolo. Cand venea cineva pe la el de-acasa, aborda cu ei totdeauna probleme de credinta, cautand sa convinga pe fiecare de importanta mantuirii.

Pr. Constantin Voicescu (Lotul tuberculosilor): Figura centrala care a dat nota acestei vieti spirituale din intreg sanatoriul a fost Valeriu Gafencu. La Pitesti, camera 4 spital a fost aceea unde a inceput "reeducarea", cu tot ce a avut ea ingrozitor. si tot camera 4, dar la Targu Ocna, a fost camera unde a stat Valeriu Gafencu, in jurul caruia a inflorit viata duhovniceasca. [...] A format un curent de rugaciune intensa.

Asadar, cand am ajuns la Targu Ocna, eram incunostintat ca Valeriu Gafencu reprezenta acel grup de traitori de la Aiud. [...] Toata lumea era de acord ca el cunostea extraordinar de bine doctrina ortodoxa, dogmatica. Pe de alta parte, cunostea bine tehnica Rugaciunii inimii, pe care o aplica si o preda si altora. Mai toti cei cu care a intrat in contact au fost iluminati de lumina aceasta pe care o raspandea.

Alexandru Virgil Ioanid (despre Valeriu Gafencu la Targu Ocna): Victor Leonida Stratan, obtinuse printr-o interventie speciala de la familie, un pachet cu streptomicina. Deoarece starea lui era ceva mai buna, a venit cu medicamentele si i le-a pus in brate lui Valeriu, fericit ca ii poate salva viata. Valeriu le-a primit si a doua zi l-a instiintat pe Stratan ca a hotarat sa le cedeze pastorului Wurmbrand, spunand ca acesta se afla, de asemenea, intr-o stare grava si salvarea lui ar insemna mult pentru dezvoltarea crestinatatii, deoarece este o personalitate recunoscuta, cu relatii internationale si mare putere de influenta.

Stratan s-a suparat si a declarat ca nu este de acord. Atunci, cu blandete, Valeriu i-a spus ca din moment ce i-a daruit medicamentele, acum ele ii apartin si are libertatea sa le foloseasca potrivit indemnului constiintei lui. intr-adevar, medicamentele au fost folosite de pastorul Wurmbrand, a carui viata a fost astfel salvata.

iPS Bartolomeu Anania (interviu): intre cei mai cunoscuti martori-martiri, care au suferit, traind pe cele mai inalte culmi ale spiritualitatii crestine, stalp al rezistentei spirituale romanesti din timpul opresiunii comuniste, consideram a fi fost atunci studentul Valeriu Gafencu.

Pr. Liviu Branzas (Raza din catacomba): Valeriu Gafencu, Gheorghe Jimboiu, Anghel Papacioc, Ioan Ianolide, Marin Naidim, Virgil Maxim si multi altii ca ei s-au adancit atat de mult in trairea mistica, incat pareau niste monahi. Daca ar veni acum (in timpul cand erau in inchisoare, n.n.) libertatea propriu zisa pentru noi, Romania ar fi asaltata pe plan spiritual de acesti tineri de elita care ar porni o ofensiva de regenerare morala a societatii romanesti.

Imnul biruintei

de Valeriu Gafencu


Chinuiti si-nfometati
infruntam urgii,
Stam crucificati,
Transformati in torte vii.

Se smulge neamul din suferinta,
Nadejdea si-o ridica la Cruce,
Mihai Arhanghelul azi il duce
Navalnic spre marea biruinta.

Din zbuciumul si suferinta noastra
Se-nalta-n zarea albastra
Ca o catapeteasma-n sarbatoare
Imnul biruintei legionare.

Asociatia "Prezent!"
Voteaza


Pe acelasi subiect: Basarabia | Aiud | streptomicina
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Bregovic, simbure de scandal

Concertele din Capitala Culturala Europeana nu se lasa numai cu distractie si voie buna, ci si cu procese. Casa de Cultura a municipiului si Asociatia Ordinul Cavalerilor de Sibiu au fost actionate in ...

Altfel, despre ASTRA Film Fest

Afişe cu albastru şi roşu-portocoliu iţi fac cu ochiul de peste tot şi te anunţă că te numeri printre cei aşteptaţi la ASTRA Film Fest. Aşa că dacă te mană curiozitatea poţi să dai o ...

Centenar Nicolae Grigorescu

COMEMORARE. Biblioteca Academiei Romane va organiza astazi o expozitie si o serie de evocari pentru comemorarea a o suta de ani de la moartea pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907).O expozitie ...

Biblioteca judeţeană din Sfântu Gheorghe a arborat drapel îndoliat în memoria scriitorului Domokos Geza

Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe a arborat drapelul îndoliat în memoria scriitorului Domokos Geza, care a încetat marţi din viaţă, la vârsta de 79 de ani. Conducerea instituţiei a ...

Ziua cartii si a bibliotecarului la Ipotesti
Ziua cartii si a bibliotecarului la Ipotesti

Centrul National de Studii "Mihai Eminescu" organizeaza vineri, 23 aprilie 2010, o serie de manifestari dedicate Zilei Mondiale a Cartii si Zilei Nationale a Bibliotecarului la Ipotesti, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline